Защита срещу заповед за изпълнение на парично задължение

Какво да правя, получих заповед за изпълнение на парично задължение от съда

В несигурните времена, в които живеем често ни се налага да теглим кредит от банка или финансова институция, да вземем заем от познати, да се възползваме от възможността да вземем стока на изплащане и др. Прибягваме към тези финансови възможности, защото в момента имаме сигурна работа и можем да си позволим да изплащаме задължението. Но за съжаление, както често се случва, сигурността на която сме разчитали бързо може да изчезне. Поради независими от нас причини си губим работата и сигурните доходи, на които сме разчитали. Още първият месец вече не сме си платили вноската по кредита, сметката за парно и телефон. Кредиторите любезно ни изчакват 2-3 месеца да възстановим плащанията по задълженията. Ако не успеем да се справим с финансовия проблем, кредиторите образуват заповедно производство в съда срещу нас. Не след след дълго от съда получаваме от съда заповед за изпълнение на парично задължение. Веднага възниква въпроса: „Какво да правя? Какви са правата ми?“ От датата на получаване на документите от съда, имате едномесечен срок да прецените как да постъпите.
1.Ако прецените, че не дължите посочените суми в заповедта за изпълнение на парично задължение, трябва да подадете възражение, че не дължите на кредитора претендираните суми. За целта е необходимо да се попълни възражение по образец и да се подаде в съда. В този случай трябва да потърсите добър адвокат, който правилно да организира вашата защита за предстоящия съдебен процес.
2.Ако обаче сумите се дължат, възражение не следва да се подава. Това ще доведе утежняване на финансовото ни състояние. Във ваша тежест ще ви бъдат присъдени да заплатите разноските на кредитора направени в исковото производство.
След влизане в сила на издадената заповед за изпълнение съдът ще издаде на кредитора изпълнителен лист. В този случай е необходимо да не губите време и да сключите споразумение с кредитора за разсрочване на задължението. По този начин ще избегнете образуване на изпълнително дело срещу вас, което допълнително ще утежни финансовото ви състояние поради присъждане във въша тежест такси и разноски по изпълнителното дело. В този случай е необходимо да потърсите добър адвокат, който правилно да ви консултира за сключване на споразумение с кредитора.
3. Ако в срока за доброволно изпълнение заплатите задължението си по издадената заповедта за изпълнение на парично задължение по чл. 410 ГПК, може да се подаде в съда писмено възражение срещу издадената заповед за изпълнение с твърдение, че е изпълнил изцяло или частично задължението си към кредитора. Към възражението се прилагат доказателства за изпълнението на задължението с копие за кредитора.
При нужда от съдействие, не се колебайте, свържете с нас:

Тел.: + 359 88 931 2078
E-mail: office@vasilev-lawfirm.com
Адрес: гр. София, ул. „Граф Игнатиев“ № 22, ет. 2, ап. 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.